De afgelopen maand heeft in het teken gestaan van de verduurzaming van productieketens en maatschappelijke thema’s. Zo is op 13 mei 2019 het Convenant Natuursteen ondertekend en is op 14 mei de wet Zorgplicht Kinderarbeid aangenomen.
Risico’s op kinderarbeid
De vraag naar meer verduurzaming van de productieketens is voor bedrijven niet altijd makkelijk. Vooral op het thema kinderarbeid zit nog een taboe. Veel kleinere MKB-bedrijven hebben geen zicht op wat er aan het begin van hun keten gebeurt en kennen vaak alleen de 1e schakel van toeleveranciers. En toch gaat de nieuwe wet Zorgplicht (deze is nog niet in werking) van hun vragen om hun hele productieketen inzichtelijk te krijgen en te onderzoeken waar de risico’s zitten op kinderarbeid.
Financiering vanuit de overheid
Sinds een paar jaar kunnen bedrijven hierbij hulp krijgen van de overheid. Zo is er het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK) en het Fonds Verantwoord Ondernemen (FVO) waaruit bedrijven, in partnerschap met NGO’s, kennisinstellingen en lokale partijen, subsidie kunnen aanvragen om onderzoek te doen naar de risico’s in hun keten en om hiertegen maatregelen te nemen. Overigens worden deze fondsen beheerd en uitgevoerd door RVO.nl, in opdracht van Ministerie van BZ.
Keukenbladenbedrijf Arte
In maart dit jaar is MKB-ondernemer Niels van den Beucken van het keukenbladenbedrijf Arte gefilmd toen hij op werkbezoek was in India. Ook Niels had geen goed beeld onder welke omstandigheden zijn natuursteen werd gedolven in India, totdat hij zelf direct ging inkopen en daar kinderarbeid aantrof rondom de steengroeves. Vanaf dat moment heeft hij zich vol ingezet om maatregelen hiertegen te nemen. Met steun vanuit FBK heeft hij met de Nederlandse NGO Arisa een zogeheten Free Child Labour Zone opgericht rondom de steengroeves. In deze zone worden alle kinderen gemonitord door lokale ‘mobilizers’ die ervoor zorgen dat kinderen naar school gaan en niet aan het werk zijn.
Mee informatie + een filmpje over Arte in India vind je op de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Geef een reactie